8 Eylül 199 tarihi EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanar) için bir milat. Hatırlayalım 1999 yılında İktidarda DSP, ANAP ve MHP koalisyon hükümeti var. Emekilik ile yapılan düzenleme sonucunda emeklilik geç ve güç hale gelerek büyük hak kayıpları ve mağduriyetler yaratmıştır. EYT’lilere yapılan düzenleme ile yaş şartının da kalkmasıyla yaşanan mağduriyet bir nebze azaltıldı
Bu gün itibariyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın EYT meselesine geçte olsa adil ve makul bir çözüm açıkladı. Buna göre EYT’li vatandaşlar; 8 Eylül 1999 SGK kaydı olmak şartıyla 5000 günü dolduran sigortalının yaşına bakılmaksızın emekli olabilecek.
Buraya kadar her şey güzel, EYT’lilerin 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle bir gecede oluşan, bugün sayıları 5 milyonu bulan sigortalıların uğradıkları haksızlık geçte olsa giderildi. Ancak SGK sisteminde haksızlıklar devam ediyor. Bence SGK sistemini baştan sona “YENİDEN DÜZENLENMELİ, GÜNCEL HAYATA UYARLANMALIDIR”.
SGK Düzenlenmesi “EŞİTLİKÇİ VE ADİL” olmalı
Geçmişte hem 1999’da hem de 2008 yıllarında yapılan “emeklilik reformları” sırasında en önemli sıkıntı çalışanların, eski çalışanlar ve yeni çalışanlar olarak ayrıştırılmasıdır. SGK sisteminin geçmişte 38’li yaşlarda emekliliğe izin vermesi yine düzeltilmesi gereken hatalı uygulamalardır ancak bu düzeltilirken belli bir tarih sonrası SGK sistemine girenlere intibak ile haksızlık yapılmaması da gerekiyor. O yüzden yapılması zorunlu olan SGK düzenlemesinin, eşitlikçi ve Adil olmalı diyorum. Teknolojinin gelişimi ile insan ömrünün uzaması emeklilik yaşının 60’lı yaşlara çekilmesi doğal ve doğru olduğunu düşünüyorum.
Öncelikle EYT’nin çıkmasıyla daha da öne çıkan SSK (4a) ile Bağkur (4b) arasında uçurum var. SSK’da (4A) kadın ve erkek 5000 gün; Bağkur’da (4B) kadınlarda 7200 gün, erkeklerde 9000 gün; Emekli Sandığında kadınlarda 7200 gün, erkeklerde 9000 gün isteniyor.
Erkek SSK’lı olursa 5000 gün, Bağkur’lu olursa 9000 gün, Emekli Sandığı olursa 9000 gün de emekli olabiliyor, Kadın ise SSK’lı olursa 5000 gün, Bağkur’lu olursa 7200 gün, Emekli Sandığı olursa 7200 günde emekli olabiliyor. İşin ilginç yanı erkekler ve kadınlar üç ayrı kurumda farklı gün şartıyla emekli olurken, erkek ile kadın, kendi arasında da farklı emeklilik sürelerine tabi.
SGK sisteminde 3 ayrı grup var, hepsi farklı haklara sahip, farklı günlerde emekli oluyor, farklı emeklilik maaşları alıyor. Mesela Bağkur’lu bir erkek, SSK’lı bir erkekten 4000 bin gün fazla prim ödemesine rağmen daha az emekli maaşı alıyor. Bu durum Anayasa’daki eşitlik ilkesinin ruhuna aykırı, bu yüzden de acilen SGK sistemi adil ve eşitlikçi bir yaklaşımla düzenlenmelidir.
Ayrıca Meslek lisesi, üniversite ve meslek yüksekokullarında zorunlu staja tabi tutulan, staj başlangıcının priminin düşük ve sağlık amaçlı olması gerekçesiyle mağduriyetlerinde yeni yapılacak SGK düzenlemesiyle sorunun giderilmesi açısından çok önemli …
İnşallah, dikkat çektiğim bu konu, yetkililerce dikkate alınarak tüm çalışanların yararlanacağı, adil ve eşitlikçi bir düzenleme yapılır.