Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Çiçekliköy, Yakaköy, Beşyol mahallelerinde orman vasfını yitirmiş 2B arazilerine yapılan mesken ve villaların yıkım kararı onaylanarak yıkımı başlamıştı. Yıkım hikayesinin başını hatırlayacak olursak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların yıkılması talimatını vermişti. Yaklaşık 144 evin yıkım kararını uygulamak için Bornova Belediyesi ekipleri kepçeyle yıkım işlemine başlayarak yıkıma başladı ve devam ediliyor.
Bu arada yıkımdan önce Şubat ayının başlarında AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, “Bornova ilçesi sınırları içerisinde yer alan Çiçekliköy, Yakaköy, Beşyol mahallelerinde yıllardır süren 2B arazi sahiplerinin sorununun çözüldüğü müjdesini vermişti. Bölgedeki 2B arazilerini kullanan, yaklaşık 1500 kullanıcı ve 825 taşınmazı ilgilendiren sürecin sonuna gelinerek büyük bir mağduriyetin giderildiğini söylemişti. Buradaki muamma yani anlaşılmaz iş, bir taraftan yukarıda bahsettiğim yerlerdeki 2b kaçak yapılar yıkılırken diğer taraftan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır tarafından 2b arazilerine tapu müjdesi verilmesi.
Yıkımların gerçekleştirilmesi işi de Bornova Belediyesi’ne kaldı. Bu durum üzerine Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Yakaköy Mahallesinde 2B arazileri üzerine yapılmış olan kaçak yapıların yıkımıyla ilgili kamuoyunda açıklama yaparak neden yıkılmak zorunda olduğunu anlattı. Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Yakaköy Mahallesinde 2B arazileri üzerine yapılmış olan kaçak yapıların yıkımıyla ilgili kamuoyunda sıkça sorulan soruları yanıtladı.
Bornova Belediye’sinin kaçak yapıların neden yıktığı sorusuna yıkılan yapıların kanunen kaçak yapı olduğunu ve kanunun kaçak yapının yıkılması sorumluluğunu sınırları içinde olan ilgili belediyeye verdiğini ifade ediyor. Ayrıca yıkılan yapıların lüks villa tipi yapı, imar barışına başvurulmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapı kayıt belgelerinin de iptal edilmiş olması sebebiyle Bornova Belediyesince 3194 sayılı imar kanunu, 775 sayılı kanun ya da diğer yasal mevzuat kapsamında yıkılmak zorunda olduğunu açıklıyor.
Bornova Belediye Başkanı İduğ, yıkım zamanının bugünler de olmasının sebebinin de 2017 yılından bugüne devam eden hukuki sürecin tamamlanması neticesinde yıkıldığını ifade ediyor. Hukuki sürecin bitmesi sonucunda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün yıkımın gerçekleştirilmemesi durumunda İç İşleri Bakanlığı’na sorumlular hakkında işlem yapılmasının talep edileceği bilgisi neticesinde yıkımlar yapıldı.
Bornova Yakaköy mahallesinde başlayan kaçak, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılar diğer mahallelerde de yıkılmaya devam edeceğini bildiren Başkan İduğ, “Belediyemizce gerçekleştirilen işlemlere yönelik önyargılı yaklaşmayalım. Bizler kamu hizmetini sağlarken, Bornovalının yaşamlarını kolaylaştırmak, yaşam alanlarını ve sağlığını korumak için de önlemler almakla sorumluyuz. Kanunlara uygun biçimde, gerekli izinleri ve denetimleri alınarak, imarlı alanlara bina yapanların hukukunu da korumanın Bornova Belediyesi’nin sorumluluğundadır. Kaçak yapıların yapılmasına engel olmak için tüm Bornova’yı birlikte hareket etmeye davet ediyorum” diyerek aslında doğrusunu söylüyor.