Aileleri bir araya toplayan, paylaşmayı, aç olan insanların halinden anlamayı esas alan 11 Ayın Sultanı Ramazan geldi. Eğer metabolik hastalıklarınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanmanız gerekiyorsa örneğin; Diyabet-Şeker Hastalığı, Kalp ve Damar Hastalıkları, Böbrek Rahatsızlıkları, Organ Yetmezliği, Diyaliz vb.. oruç tutmanız sağlığınızı tehlikeye atmak demektir. Doktorunuzun rızası olmadan lütfen oruç tutmayınız. Özellikle uzun süreli açlık ve susuzluk vücut için ciddi sorunlara sebep olabilir. Ramazan’da sağlıklı beslenmek istiyorsanız veya zayıflama sürecinde iseniz söyleyeceklerim sizi yakından ilgilendiriyor.
Ramazan ayında metabolizma hızımız daha da yavaşlamaktadır. Bu süreçte metabolizmanızı hızlandırmak sizin elinizde mümkün olduğunca sahur ve iftarla birlikte öğün sayınızı tamamlamanız, vücudunuzun ihtiyacı doğrultusunda su içmeniz ve olmazsa olmaz iftardan sonra yarım saatlik yürüyüşlere çıkmanız hazmınızı kolaylaştıracak hem şeker dengenizi sağlayacak hem de hareket ederek kalori yakımına katkı sağlayacaktır.
Sahur da protein ağırlıklı beslenmeye gayret gösterin.
1.Olmazsa olmazlarımız arasında olan ekmek tercihiniz mutlaka kepek,çavdar veya tam buğday unundan yapılmış ekmek olmasına gayret gösteriniz.Lif içeriği sayesinde daha uzun süre tok kalacaksınız. Beyaz ekmek tüketmeniz kan şekerinizin hızla yükselip hızla düşmesi yani glisemik indeksi yüksek besin grubunda olmasından dolayı hızlı acıkmanıza neden olur.
2.Menemen, sebzeli omletler, yağsız tuzsuz peynirli tost alternatifiniz olabilir mutlaka yarım yağlı veya tam yağlı süt-yoğurt grubu da eklemeniz protein ve yağ içeriğinden dolayı sizi daha uzun süre tok tutacaktır.
3.Mümkünse tuz oranını azaltın tuz oranı artarsa gün içerisinde daha çok susayacaksınız. Konserveler, sucuk, tuzlu peynir, tuzlu zeytin vb besinlere dikkat ediniz.
4.Kurubaklagiller(kurufasulye,nohut,barbunya), kırmızı et(köfte-kıyma) veya beyaz et(tavuk-balık-hindi), bezelye, mantar vb protein içeriği yüksek besinlerde sahur menünüzü oluşturabilir. Kansızlık şikayetiniz yoksa yanıda mutlaka ayran,yoğurt veya cacık tüketiniz. varsa yanında salata size eşlik edebilir.
İftarda en önemli şey yavaş yavaş yemek yemektir.
Sahurdan iftara kadar dayandınız şimdi hangi sıralama ile başlayacaksınız kafanız hiç karışmasın.
1.Şeker hastalığınız yoksa 2 hurma veya 2 kuru kayısı ile orucunuzu açabilirsiniz. Şeker hastalığınız varsa mutlaka 4-5 tane zeytin veya bir parça peynir ile orucunuzu açabilirsiniz.
2.En önemli kural yavaş yavaş yemek yemeğe başlamaktır. Orucunuzu açtıktan 5-10 dk sonra ılık bir çorba ile iftarınıza başlayabilirsiniz.
3.Çorbanızı içtiniz sıra ana yemeğe geldi mutlaka bir bardak su içmenizi ve 5-10 dk bekledikten sonra ana yemeğinize başlamanızı öneririm.
4.Önceliğiniz hafif yemekler olsun. Kızartmalardan uzak durun. Sebze yemeğinizin yanında köfte veya kurubaklagillerden zengin bir salata harika bir öğün olacaktır. Sahurda protein tükettiyseniz iftarda sebze ağırlıklı menüler planlayabilirsiniz.
5.Masada 15-20 dk vakit geçirmeye bol bol çiğnemeye gayret gösteriniz.
6.Gün içerisinde su tüketiminiz azaldığı için sahura kadar günlük su miktarı kişiye ve cinsiyete göre değişmekle birlikte 2-2.5lt su içmeye gayret gösteriniz.
7.Canınız tatlı istiyorsa mutlaka iftardan 2 saat sonrasında meyve ve tarçın ikilisini kullanabilirsiniz. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya dondurma tercih edebilirsiniz.